fbpx

Som den eneste skuespillerskole i Europa er Ophelia dedikeret til amerikaneren Sanford Meisners metode. Skolen tilbyder en 3-årig uddannelse med Meisner-teknikken som fundament og overordnet referenceramme.

Men hvad er det, der gør Meisner-teknikken så interessant?

Indtil slutningen af 1800-tallet havde ingen gjort sig systematiske overvejelser over, hvad der gør en skuespiller god. Deklamation og teatralsk spil var fremherskende. Men så dukkede der en russer op.

Konstantin Stanislavski

Konstantin Stanislavski

Russeren Konstantin Stanislavski (1863-1938) var skuespiller, instruktør og chef for Moskvas Kunstnerteater. Han var manden, der førte Antov Tjekhovs dramaer frem til kæmpe succes. Men han var også den første til systematisk at udforske skuespillerens teknik. Hans metoder skabte sensation på grund af det virkelighedstro udtryk, skuespillerne tilførte opførelserne, og Stanislavskis forestillinger gæstespillede verden over. De nåede New York i 1920’erne og blev stormende modtaget af en række unge, meget talentfulde amerikanske teaterfolk. De svor, at de ville blive lige så gode som Stanislavskis skuespillere – og helst bedre.

The Group Theatre

Disse unge skuespillere, instruktører og forfattere dannede The Group Theatre i 1931. Her tilegnede de sig og videreudviklede Stanislavskis teknikker op gennem 30’erne. Gruppens produktion af en række skelsættende forestillinger satte kursen for amerikansk teater og film i anden halvdel af det 20. århundrede.

I gruppens udviklingen af skuespillets teknik stod tre giganter frem: Stella Adler, Lee Strasberg og Sanford Meisner. Deres forskellige opfattelse af Stanislavskijs teknik resulterede i tre konkurrerende skoler, der alle stræbte efter den mest troværdige og medrivende skuespilkunst. Denne kamp løftede niveauet og betød indledningen til en global amerikansk indflydelse på skuespilkunsten. Og dermed den dominans af film- og tv-mediet, vi ser helt frem til i dag.

Ud over de nævnte tre var også navne som Arthur Miller, Harold Clurman, Elia Kazan, Irwin Shaw & Clifford Odets medlemmer af The Group.

Skuespillerskolen Ophelia Meisner-teknik

Sanford Meisner

Sanford Meisner teknik Skuespillerskolen Ophelia: Meisner-teknikken

Meisner stillede sig selv spørgsmålet: hvordan får man skuespilleren til at holde op med at tænke og foregive og i stedet være spontan og ægte? Svaret var: ved at gentage holder skuespilleren op med at tænke, og ved at stole på sine impulser holder han op med at illustrere. På den baggrund udviklede Meisner sin nu berømte repetitions-teknik (her kaldet Meisnerteknik).

Repetition er siden blevet signaturen for Meisners metode, men det er kun første skridt, og langt fra det eneste, teknikken har at byde på.

Meisner opsummerede sin opfattelse af det gode skuespil i sætningen: “at leve sandfærdigt under opdigtede omstændigheder”. Og selv om der hersker meget forskellige opfattelser af, hvilke metoder der skal til for at nå det fremragende skuespil, er langt de fleste enige i Meisners definition.

The Neighborhood Playhouse

The Neighborhood Playhouse i New York videreudviklede og forfinede Meisner gennem næsten 50 år sin metode. Han opnåede legende-status efter han i 1984 skrev en bog om sin teknik. (Bogen er oversat til dansk og kan købes her). I den forbindelse blev en dokumentarfilm om Meisner optaget, instrueret af Sydney Pollack. Meisner døde i 1997, 91 år gammel.

Blandt Meisners tusinder af elever kan nævnes: Steve McQueen, Susan Sarandon, Diane Keaton, Allison Janney, Robert Duvall, Peter Falk, Jon Voight, Jeff Goldblum og Grace Kelly. Også instruktører som Sydney Pollack og forfattere som Arthur Miller og David Mamet har han undervist.

Teaterskole København Ophelia

William Esper

William Esper, Meisner-teknikken

Arven efter Meisner er løftet af William Esper, der som elev af Meisner arbejdede tæt sammen med ham gennem 20 år. Esper har siden oprettet sit eget studio, The Esper Studio. Dette er en af de mest velanskrevne blandt New Yorks mange skuespillerskoler. Esper er for 3. år i træk valgt som bedste underviser i New York, og skolen ligger til stadighed på top 20 over de bedste skuespillerskoler i verden.

Esper har præciseret Meisners definition af det gode skuespil til: “at handle sandfærdigt under opdigtede omstændigheder.”

Undervisere fra Esper Studio gæster nu og da på Skuespillerskolen Ophelia. Vores elever er til tider på studiebesøg i New York, hvor vi har særlig adgang til at møde William Esper og overvære hans og andres undervisning.